‘We zitten hier niet bij DWDD, Matthijs!’

Het nieuwe seizoen van het NTR programma College Tour gaat weer van start op 19 mei 2019. Het programma waarin grote namen worden onderworpen aan een vragenvuur. Er staan opnieuw een aantal zeer interessante gasten op het lijstje, waaronder de eerste gast: Benedicte Ficq. Deze gast is voor mij de aanleiding om naar de opnames van de uitzending te gaan. Een bijzonder interessante vrouw die veel indruk heeft achtergelaten. Dit keer zal niet Twan Huys de presentator en interviewer zijn, Matthijs van Nieuwkerk neemt het stokje van hem over. De man die we kennen van de vlotte talkshow: De Wereld Draait Door (DWDD) en juist daarom snap ik de keuze voor Matthijs niet.

Matthijs is gewend om in een moordend tempo gesprekken te voeren met zijn tafelgasten, ze zijn immers maar een uur live en verschillende gasten en onderwerpen komen aan bod. College Tour is een programma dat draait om één persoon, de gast. In de uitzending waarvan ik de opnames heb bijgewoond was dat Benedicte Ficq, strafrechtadvoca at. Toch leek het soms of de uitzending niet om haar, maar om Matthijs draaide. Ficq kreeg de kans niet om haar zinnen af te maken, iets wat we gewend zijn van Matthijs; dit gebeurd immers regelmatig bij DWDD. Midden in de interessante verhalen van mevrouw Ficq nam Matthijs weer de overhand door een vraag te stellen. Enerzijds was het ook intrigerend om te zien hoe Matthijs tot de kern van het vak strafrecht probeerde te komen, maar toch lijkt mij de manier waarop Matthijs dit doet niet passend bij een programma al College Tour. Het zorgde voor irritatie bij zowel mij als bij Ficq (en tijdens de uitzending op 19 mei kreeg Matthijs ook de wind van voren van de kijkers via Twitter en andere sociale media). Ficq liet haar irritaties ook duidelijk merken: ‘We zitten hier niet bij De Wereld Draait Door! Ik moet het wel gewoon rustig uit kunnen leggen’. Bekijk hier de aflevering, op 14:15 is te zien hoe Ficq Matthijs op zijn nummer zet.

Matthijs van Nieuwkerk tijdens de opnames van College Tour (Bron: NTR)

Het bijwonen van deze uitzending heeft mij aan het denken gezet over zowel het vak strafrecht, in zoverre dat ik bijna mijn huidige studie zou laten vallen om per direct strafrecht te gaan studeren, maar heeft mij ook aan het denken gezet over het vak journalistiek. Specifiek over het onderdeel interviewen. Ik heb me hier nooit eerder echt in verdiept, dus besluit ik dat nu maar wel te doen. Het is immers van essentieel belang om hier meer over te weten als student journalistiek en dus toekomstig journalist.


Laten we bij begin beginnen: er zijn drie verschillende soorten interviews. In het kort:

  • Het informatieve interview met als doel het overbrengen van informatie.
  • Het human-interest interview met als doel een persoonlijk beeld schetsen van de gast.
  • Het confronterende interview met als doel onthulling van informatie.

Enerzijds hebben we College Tour, een uur durend interview met één gast, het doel van het programma is om de kijker een beeld te geven van de gast en zijn of haar vakgebied. Dit is een duidelijke vorm van een human-interest interview. Een aflevering draait compleet om de gast, de geïnterviewde. Het is belangrijk om open vragen te stellen, goed te luisteren en de gast uit te laten praten. Iets wat Matthijs soms wel eens vergeet tijdens zijn interview met Benedicte Ficq. Veel onderbrekingen in de interessante verhalen van Ficq zorgen voor een bepaalde spanning, echter blijft de sfeer relaxed. De kracht van Matthijs, vind ik, is dat de sfeer in zijn interviews nooit vervelend voelt.

Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD (Bron: NPO, BNNVARA)

Anderzijds hebben we de DWDD, een 50 minuten durende uitzending met meerdere gasten, meerdere onderwerpen en meerdere interviews. De interviews die bij DWDD aan tafel plaatsvinden zijn informatieve en soms confronterende interviews. Een aflevering van de DWDD draait altijd om actuele onderwerpen en daarbij wordt een passende gast uitgezocht. Het doel van een informatief interview is om informatie zo duidelijk mogelijk over te brengen, daarbij is het soms nodig om de geïnterviewde te onderbreken om een nieuwe vraag te stellen of om aanvullende informatie te geven. Dit zien we Matthijs ook regelmatig doen bij DWDD. Wat we Matthijs ook regelmatig zien doen is doorvragen, misschien wel een van de beste kwaliteiten die je kunt bezitten als journalist. Doorvragen is een typische interviewtechniek die hoort bij confronterende interviews.

Het is niet gek dat Matthijs even moet wennen aan het interviewen bij College Tour. Hij zit als sinds 2005 als presentator bij DWDD door, dus het moordende tempo en de snelle interviews van DWDD zitten er nou eenmaal ingebakken bij hem. Zullen we Matthijs volgend jaar terug zien bij College Tour?


Bronnen: Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), NTR, BNNVARA.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *