Tijdens het afgelopen assessment werd mij de volgende vraag gesteld: “Richenne, wat is nu eigenlijk een column en waarom is jouw column een column?” en van die vraag kreeg ik zweethandjes. Ik was nog nooit op zoek gegaan naar de definitie van een column, want de definitie sprak voor zich. Dacht ik. Een column is toch gewoon een stuk tekst waarin de schrijver zijn of haar mening of visie deelt over een bepaald onderwerp. Toch? Omdat de vraag mij nogal aan het denken heeft gezet en het antwoord op de vraag nogal essentieel is voor iemand die graag columns wilt schrijven, besloot ik maar eens naar het antwoord te gaan zoeken.

In het Basisboek Journalistiek wordt gezegd dat de column een van de meest vrije vormen van journalistiek is. De omschrijving van wat een column is, komt overeen met wat ik net zei. Een column wordt gebruikt om het publiek te laten weten wat jij kwijt wilt en de inhoud hangt af van de columnist zelf. Zo schrijft de ene columnist over zijn politieke beschouwingen en de ander over toevallige ontmoetingen in het openbaar. Ook de definitie van Taalhelden.org komt overeen met wat ik denk dat een column is: “Een column is een niet al te lang stukje in een krant, tijdschrift, of op een website. Soms worden columns voorgelezen in podcasts, op de radio of op tv of video. Vaak heeft een column een persoonlijke toon en meestal is het de bedoeling om de lezer te raken met een mening, een anekdote of een speciale kijk op een onderwerp”

Waar ik echter niet aan had gedacht, is dat een column natuurlijk in meerdere vormen kan verschijnen. Een columnist kan bijvoorbeeld schrijven in de vorm van een brief, een dialoog, een betoog of een anekdote. Door in een bepaalde vorm te schrijven, vormt een columnist ook zijn eigen stijl. Een eigen stijl hebben als columnist is als je het mij vraagt van essentieel belang, je moet je lezers immers weten te boeien met jouw mening of met iets wat jij hebt meegemaakt. Thomas Verbogt, zelf columnist voor De Gelderlander, gaf daar in zijn schrijf college in Tilburg een aantal handige tips voor:

  • Laat de lezers het meemaken, betrek ze in het verhaal.
  • Bouw je verhaal op, let op de details.
  • Maak van het alledaagse iets avontuurlijks.

Je moet met relatief weinig woorden een diepe indruk weten te maken op je lezers. Wanneer je jouw lezers wilt overtuigen van iets, zal je schrijfstijl anders zijn dan wanneer je iets gevoeligs schrijft. Taalhelden.org schrijft hierover: “Zorg dat de toon die je aanslaat bij je idee en inhoud passen”. Wees bijvoorbeeld vurig als je de lezer wilt overtuigen, maar wees dat niet wanneer je over iets gevoeligs schrijft.

Zelf wil ik hier ook twee van mijn favoriete columnisten uitlichten. Twee columnisten die vaak een glimlach op mijn gezicht toveren, maar mij ook vaak genoeg aan het denken zetten. Een van deze twee columnisten is Youp van ‘t Hek. Elke zaterdag kun je Youp zijn column vinden in het NRC of, waar ik ze bekijk, op zijn website: www.youp.nl. Waarom ik zo van Youp zijn columns geniet? De man schrijft wat hij denkt en houd zich daarbij niet in. Met alle gevolgen van dien, zo stond hij afgelopen oktober nog onder vuur na een column over #MeToo. Het is natuurlijk zoals we hem kennen, ook in zijn cabaretvoorstellingen is hij grof. En tuurlijk ben ik het niet altijd eens met Van ‘t Hek, maar zijn komische en harde manier van schrijven maakt mij altijd enthousiast. Relevante onderwerpen mengt hij met persoonlijke verhalen, waardoor het voelt alsof je Youp al jaren kent. Klik hier voor een van mijn favoriete columns van Youp.

De tweede columnist die ik graag wil benoemen is Pieter Derks. Net als Youp van ‘t Hek is Pieter Derks ook cabaretier. Druktemaker Derks is met zijn column wekelijks te horen bij NPO radio 1. Pieter Derks behandeld altijd een onderwerp (of meerdere) dat die week nog in het nieuws is geweest. Op rap tempo leest Derks zijn komische columns voor en wat ik vooral erg leuk vind aan zijn columns, is dat hij afsluit met een serieuze toon. Een zin of vraag die mij altijd aan het denken zet. Want het nieuws dat hij brengt is de harde realiteit, alleen dan in een komisch jasje. Hieronder een van mijn favoiete columns van Pieter.

Pieter Derks: Druktemaker op NPO radio 1.

Bron featured image www.youp.nl

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *