Den Haag, 18/08/2018

Nooit eerder bezocht ik Den Haag op Prinsjesdag, eigelijk raar als je weet dat ik vlakbij deze stad ben opgegroeid. Wel keek ik graag naar de troonrede op televisie. Niet omdat ik daadwerkelijk interesse had in de inhoud, maar omdat ik het beeld van de koning en/of koningin zo machtig mooi vond. Toch besloot ik vorige week dat het maar eens tijd werd om Prinsjesdag van dichtbij mee te maken met het idee om een informatief item over de hoedjes te maken. Vol goede moed vertrok ik dinsdag ochtend naar Den Haag, toen ik daar aankwam bleek al snel dat ik flink onderschat had hoeveel mensen er naar Den Haag waren gekomen. Een plek ook maar enigszins in de buurt van het binnenhof, de beste plek om hoedjes te spotten, kon ik wel vergeten. Goed, kop op en door. Mijn camera en statief had ik immers wel bij en dus besloot ik maar om voor een paar mooie kiekjes te gaan. Graag wil ik er een paar delen.


Nee, ik heb geen foto van koninginMaxima. Ik heb geen foto van koning Willem-Alexander. Maar wie ik wel mooi heb vast weten te leggen is prinses Laurentien. Op Prinsjesdag en andere gelegenheden waar het Koninklijk Huis bij aanwezig is, word er in de media ook altijd veel aandacht gegeven aan de outfits van de koningin en de prinsessen. Laurentien had voor het vierde jaar op rij een jurk van het Haagse modehuis Hardies, met bijpassende hoed.

De man die je hier ziet, mocht voor de vierde keer koetsier zijn van de het rijtuig waar de koning en koningin in zitten. Zijn naam is Erik Evers en hij is al zestien jaar in dienst bij de Koninklijke Stallen. Hij volgde een driejarige opleiding tot koetsier en behoort nu bij de vijf eerste koetsieren van het hof.

De twee foto’s die je hier ziet zijn foto’s uit de stoet die vanaf Paleis Noordeinde naar het binnenhof trok.

Links zie je een van de 53 leden van de ‘Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso‘, dit militair kapel liep vooraan de stoet. Wat je op deze foto mooi kunt zien is het ceremoniële tenue van het Garderegiment Grenadiers, deze dragen de leden op ceremoniële plechtigheden. Hieronder een geluidsfragment van het stuk wat jaarlijks tijdens de mars op Prinsjesdag gespeeld word.

 

Op de rechter foto zie je een aantal leden van de Ere-Compagnie van het Garderegiment Grenadiers en Jagers (legereenheid). Oorspronkelijk dienden zij als bescherming van de Koninklijke familie, maar sinds de jaren ’90 maken zij deel uit van de Luchtmobiele Brigade. Gewoonlijk loopt de garde achter het Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en achter de commandant en vaandelwacht van de garde.

De laatste foto die ik graag wil behandelen in mijn reportage is de bovenstaande foto. Dit is een pionier van de genie, te herkennen aan het embleem op zowel zijn jasje als hoofddeksel. De genie dient als ondersteuning voor gevechtseenheden van de landmacht. Jaarlijks worden bij Prinsjesdag militairen ingezet voor ceremoniële taken. De aanwezige militairen, ongeveer 1500, symboliseren de bescherming van het koninkrijk.


Meer foto’s zien? Klik hier!

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *